Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Een paar ijsdagen en lichte tot matige vorst

Na matige vorst wordt de grond op de kuil hard

Eind volgende week kan het lastig worden om hard bevroren grond van de kuilvoeropslag te verwijderen. Zeker in het oosten van het land is gaandeweg de week ook strenge vorst in de nacht niet uitgesloten. Maar de kans op  ijzige transportkou die de stal intrekt is klein. 

De oostenwind reikt waarschijnlijk niet verder dan kracht drie of hooguit vier, aan zee. Overdag kan het kwik een aantal dagen onder nul blijven steken, zeker in het binnenland. De kans op een serie ijsdagen in het hele land is niet groot. Daarentegen wordt het gaandeweg de week wel steeds zonniger.  Zodra de wind dit weekend naar het oosten draait, gaat het vriezen.

Westcirculatie onderbroken

Of de vorstperiode langer aanhoudt en er op grote schaal op natuurijs geschaatst kan worden, zou iedereen graag willen weten. Maar de betrouwbaarheid van de computer weermodellen reikt niet zover om tot na de carnaval betrouwbare verwachtingen op te stellen. Het lijkt er op dat in  het carnavalsweekend zachtere lucht opdringt van de Noordzee. Van een snelle terugkeer van de boterzachte kleddernatte westcirculatie van de afgelopen maanden is echter geen sprake.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.