Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, granen, Gras, Hooi, Mais

Een paar dagen droog, zonnig en uiteindelijk tropisch

Tot en met zaterdagmiddag is het in heel Nederland vrijwel zeker overal droog en zonnig. Aan het einde  van de week wordt het kortdurend tropisch warm, vooral in het zuiden. Oogst-en inkuilweer.

Een stevig lagedrukgebied trekt aan het eind van de week langzaam over de Britse Eilanden oostwaarts. Aan de oostzijde ervan wordt zeer warme lucht op transport gezet.  Morgen, donderdag 30 juli, wordt het al 22 tot 27 °C. Vrijdag wordt het zeer warm met maxima tussen 27 en 35 °C, de hoogste temperaturen in het zuidoosten.

Niet lang hittestress

De tropische hitte en de bijbehorende hittestress, vooral in het zuidoosten, duurt niet lang. Zaterdag passeert al een neerslagfront, dat waarschijnlijk niet heel actief zal zijn. Vervolgens verandert de stroming weer waardoor dezelfde relatief koele en kraakheldere lucht, oorspronkelijk afkomstig van de poolstreken, net als nu weer wordt aangevoerd.

Volgende week licht wisselvallig

Daarna neemt de westcirculatie het heft weer in handen, met vooral in de eerste helft van de week kans op regen van betekenis. Maar het is zeker niet zo dat er dagelijks veel regen zal gaan vallen. Mogelijk wordt de stroming later in de komende week weer opnieuw zuidelijk, waardoor de tropische hitte uit Zuid-Europa opnieuw de kans krijgt naar het noorden uit te stromen.