Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Najaarsgras, Stalvoedering

Een mooie snee najaarsgras, kan dat nog?

Zelfs het verdorde grasland op de zandgronden in het binnenland kleurt de komende dagen dankzij de regen weer groen. In het noorden en westen komt de grasgroei op gang. Maar is de regenval genoeg voor een pak najaarsgras?

Tot nu toe deze maand is er in het noorden en met name het (zuid) westen 50-100 mm regen gevallen. Het binnenland moet het tot nu toe doen met 20-30 mm, al kan er vandaag (zaterdag 10 september) in Zuid-Nederland nog 10-20mm bij komen. In het noorden en westen komt de grasgroei de komende week weer op gang, zoveel is wel zeker. Dat was de afgelopen week namelijk al het geval, blijkt uit cijfers van het landelijke grasgroei meetnetwerk, dat op www.veeteelt.nl wordt gepubliceerd. Zij het mondjesmaat. Maar de bodemtemperatuur is met bijna 20 ˚ C heel hoog, waardoor het effect van de mineralisatie de komende week groot zal zijn.

Midden volgende week meer regen?

Op de verdroogde zandgronden in het binnenland zal er echter meer regen moeten vallen dan de 20-30 mm, om de grasgroei echt op gang te brengen. Dat moet dan midden volgende week gebeuren, want in de periode daarna gaat hogedruk boven de Britse eilanden de aanvoer van regengebieden vanaf de Atlantische Oceaan weer blokkeren.  De eerstkomende dagen stabiliseert de atmosfeer enigszins en kan de temperatuur in het binnenland regionaal nog weer tot 25 ˚ C reiken.

Vanaf volgende week dinsdag kan er bij de passage van een koufront net als de afgelopen dagen lokaal weer veel buiige regen vallen. De precieze trekrichting van dit koufront is nu nog niet vast te stellen. Mogelijk wordt het alleen in België kletsnat, maar het koufront kan ook noordelijker koersen.

20 ° C genoeg voor grasgroei

Zodra het koufront midden volgende week gepasseerd is komt in de dagen daarna zeer waarschijnlijk een krachtig hogedrukgebied boven de Britse eilanden tot ontwikkeling, waardoor dagenlang een koele noordelijke stroming op gang komt waarin wolkenvelden overheersen. Die zullen echter geen regen van betekenis loslaten. De middagtemperatuur haalt amper nog de 20 ˚ C , maar dat remt de grasgroei nauwelijks. Gezien de hoge zeewatertemperatuur is de kans op koude nachten klein, zeker in de kustgebieden.