Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Herfst, Hittestress, onweer, Wateroverlast, Zomer

Dorstig weer op de Zwarte Cross? Vergeet het maar!

Het grootste festival voor boeren, burgers en ‘buutenluu’ moet het doen zonder grote stofwolken. Deze keer vormen koude regenwolken het achtergronddecor op de Zwarte Cross. Maar na regen komt ook zonneschijn, zoveel is wel zeker.

De maximumtemperatuur reikt de meeste dagen niet verder dan ruim 20 ° C. Waarschijnlijk regent het dagelijks een buitje voor het stof op het grootste festival van Nederland, dat van donderdag 20 tot en met zondag 23 juli in het Achterhoekse Lichtenvoorde wordt gehouden. Op zandgrond.

Depressie koersvast?

Mocht het pijpestelen gaan regenen, dan is het dus ook weer snel opgedroogd. Krijgt de zon onverhoopt veel meer kansen, dan wordt het misschien toch wat stoffig. Het is tenslotte de Zwarte Cross! Maar de weermodellen zijn het er niet over eens welke kant het op gaat. Om precies te zijn: welke koers een depressie, die morgen boven de Britse eilanden verschijnt, daarna vaart over de Noordzee.

De meeste regen valt komend weekend ten noorden van Nederland. Daarover zijn de modellen het wel eens. Maar vooral de nasleep van de depressie op zondag en maandag kan voor verrassingen zorgen. Aangenaam met veel zon en zomerse temperaturen van 25 ˚  C of nog iets meer, tot herfstachtig kil en kletsnat.

Doemscenario

De kans op zwaar onweer, een doemscenario, is heel klein. Maar zeg nooit nooit, in deze tijd van het jaar met dit weertype in de Achterhoek. Waar de donder rolt! Er zit veel energie in de lucht. Onweer ontstaat onder andere door grote temperatuursverschillen aan de grond en in de bovenlucht.

En bij snel oplopende temperaturen in onstabiele lucht. Condities die komend weekend wel degelijk van toepassing kunnen zijn. Vaak bu-j te bange, moar hol de kop d’r bie!