Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee gras, Kunstmest strooien, Mestuitrijden, Wateroverlast

Dit jaar eerst kunstmest en dan drijfmest op zandgrond?

Het boterzachte regenweer zet , verrassend, nog minstens een week door. Zonder structuurschade drijfmest rijden op de 16e kun je wel vergeten. Dan maar een beperkte kunstmestgift zodra de bodem dat enigszins toelaat, adviseert Groeikracht BV.

Aan de temperatuursom zal het niet liggen. Donderdag of vrijdag aanstaande, de 15e en 16e, kan de maximumtemperatuur ook op dat getal uitkomen in Zuid-Nederland. Zag het er vorige week nog naar uit dat het na de Carnaval licht winters zou worden, nu is wel duidelijk dat de depressietrein die op gang gekomen is gaat doordenderen.

Zeer hoge waterstanden en wateroverlast komen weer in beeld. De teller staat in grote delen van Nederland tot nu toe deze maand al weer op 40-60mm regen en de bodem is weer helemaal verzadigd.

Hoop op Britse hogedruk

Daarna is zoals zo vaak de langere termijnverwachting onzeker. Speculeren over een terugkerende winter of extreme wateroverlast als gevolg van de zoveelste recordnatte maand in binnen-en buitenland heeft geen zin. De trend is dat hogedruk boven de Britse eilanden in de tweede helft van februari gaat domineren. Niet vreemd, want dat gebeurt vaak in februari en de daarop volgende voorjaarsmaanden. Dat betekent vaak droog en vrij koud weer, soms aanhoudend  grauw, maar soms ook met volop zon.

Omgekeerde volgorde

Het is in ieder geval wel duidelijk dat het niet mee zal vallen om zonder structuurschade te gaan bemesten vanaf de 16e. Zelfs niet op hoge zandgrond, uitzonderingen daargelaten. Qua temperatuursom kan het prima, want vanaf de 16e is dat getal zover opgelopen dat kunstmest strooien prima kan.

Het is niet gebruikelijk om op zandgrond eerst een gedeeltelijke gift kunstmest te strooien en dan pas drijfmest, maar dat zou dit jaar wel eens de juiste volgorde kunnen zijn.