Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Hooi, Snijmais

Dinsdag regen, daarna mogelijk hittegolf

Eerder deze week leek het er nog op dat de komende week nagenoeg helemaal droog zou verlopen. Maar inmiddels is het duidelijk dat  het met name op dinsdag en woensdag gaat regenen. In totaal waarschijnlijk 5-10 mm in heel Nederland.

Dat betekent dat de komende dagen ongehinderd inkuilen wanneer je maar wilt, iets lastiger is geworden. Wie vandaag maait, heeft tot en met maandag droog weer. Maar in de noordelijke helft van het land heeft het tientallen millimeters geregend. Insporing voorkomen zal daar niet mee  vallen, als je vandaag maait. Bovendien reiken de temperaturen niet verder dan gemiddelde waarden tussen de 20-25 gr C. De nachten zijn koel en met veel dauw. Dat betekent dat de droogsnelheid niet bijzonder hoog is, voor de tijd van het jaar.

Opbrengst en voederwaarde gras

Hoewel nog ver weg, heeft het er alle schijn van dat na de regen van midden volgende week, er dagen achtereen stralende zon op het programma staat. Geleidelijk zal de temperatuur stijgen naar tropische waarden in het oosten en zuiden, zoals het er nu naar uitziet. Dus wie kan wachten met het inkuilen van de derde snee of een hogere opbrengst per hectare wil, heeft perspectief. Maar in deze tijd van het jaar, na de langste dag, loopt de voederwaarde van het gras veel sneller terug bij het ouder worden dan voor de langste dag.

Snijmais ontwikkelt zich goed

Sowieso is het dankzij de regen van de afgelopen weken groeizaam graslandweer geworden.  Opengevallen plekken door de extreme droogte kunnen herstellen. Als de warmte er vanaf eind volgende week bijkomt, ziet het er ook voor de ontwikkeling van de snijmais heel goed uit. Inmiddels is de bloeifase op veel plaatsen aangebroken.