Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Home, Mais

Deze week is de regenverwachting in je app betrouwbaar

Vanaf morgen aanhoudend koel en wisselvallig.

De komende dagen kun je er op rekenen dat de neerslagverwachting in apps van weerbureau’s de werkelijkheid dicht zal benaderen. Want het verloop van het wisselvallige weertype, met van tijd tot tijd regen  of buien vanuit het (noord) westen, is vrij nauwkeurig in te schatten.

De kans dat er plotseling (zware) buien ontstaan is in deze relatief koude luchtsoort niet groot.  Onvoorspelbare buien zijn helaas een bekend verschijnsel, gedurende het groeiseizoen. Maar deze week dus waarschijnlijk niet.

Zeker 10 wisselvallige dagen

Vanaf vandaag domineert regen de dagelijkse weersverwachting, zeker 10 dagen lang. Vooral in het Noord-Nederland dreigt het (weer) nat te worden. Vandaag staat meer regen op het programma voor Noord en Midden-Nederland, dan voor de rest van de Benelux. Hoe verder naar het zuiden, hoe kleiner de regenhoeveelheden.

Woensdag dieptepunt

Tot vrijdag houdt het wisselvallige weer met een matige tot vrij krachtige westenwind aan, met dagelijks grote kans op regen. Vooral woensdag wordt een natte dag, dit keer in de hele Benelux. De temperaturen reiken niet verder dan 10-15 ºC, als de zon het af laat weten.

Droog intermezzo rond Koningsdag

Vanaf Koningsdag blijft het mogelijk 36-48 uur helemaal droog. Dat biedt kansen voor voederwinning, zaai werkzaamheden en gewasbescherming. Maar vanaf komende zondag neemt de kans op regen weer toe, al is de betrouwbaarheid van deze berekening, bijna een week vooruit, niet groot.