Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Blijvend, Gras

De winter komt eindelijk echt heel dicht in de buurt

Koeien op een bevroren wei in 2013

Op de valreep lijkt het er dan toch nog van te komen: schaatsweer! De nieuwste computerberekeningen tonen voor begin volgende week het klassieke Scandinavische hogedrukgebied, waardoor het  waarschijnlijk een paar nachten matig gaat vriezen, bij een noordoostenwind. 

Ook overdag komt de temperatuur in het binnenland niet of nauwelijks meer boven nul. Veel neerslag zal er niet gaan vallen. Maar het is nog te vroeg om het zeker te zijn van schaatsweer.

Grond nat of hard

Dat het gaat vriezen in de nacht is wel zeker. Veel neerslag zal er ook niet vallen, als de wind naar het noordoosten draait. De  invallende vorst komt op een moment dat de loonbedrijven zich klaar maken voor de start van het mest uitrijdseizoen.  Maar zoals het spreekwoord zegt, als de grond tegen de tijd dat drijfmest uitrijden weer mag niet nat is, dan is de grond hard.

Kletsnat sinds 1 september

Deze maand komt met de regen van  vandaag niet alleen in de top tien van warmste januari maanden, maar ook in de top van de natste januari maanden ooit gemeten. In het Noordhollandse Heiloo is er vanaf 1 september 2017 bijna dubbel zoveel regen gevallen dan normaal. 768 mm. Gemiddeld valt er in dit tijdvak in Noord-Holland circa 450 mm regen. Ook de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe zijn al maanden kletsnat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.