Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Gras, Mais, Snijmais

De weersverandering komt uit het oosten

De komende dagen wordt het duidelijk milder maar ook behoorlijk wisselvallig. Vanuit Duitsland dringt een zone met lichte regen op, die de huidige droge, zonnige en frisse luchtsoort scheidt van een warme en instabiele luchtsoort uit Oost Europa.

Morgenmiddag kan het in het oosten en noordoosten al licht gaan regenen. Veel neerslag levert het hoogstwaarschijnlijk niet op. Ook vrijdag is er weinig kans op veel neerslag. Maar in het weekend warmt de vochtige atmosfeer dusdanig op, dat er dagelijks flinke onweersbuien mogelijk zijn.

Lichte tot matige hittestress

Langs de oostgrens is op zondag een maximumtemperatuur van 25 gr C mogelijk. Deze weersomstandigheden maken het weer benauwd. Voor het eerst dit jaar is er volgens de hittestressmonitor van Voergroep Zuid in het oosten en zuiden sprake van lichte tot matige hittestress. Maar lang houdt dit niet aan, aangezien op maandag de warme lucht al weer verdwijnt, als de wind draait naar het noordwesten en voor aanvoer van lucht over de Noordzee zorgt. Toch blijft de wisselvalligheid ook in deze koele luchtsoort bestaan.