Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Hooi, tweede snee, Zomer

De tweede snee gras is hét verschil met voorgaande zomers

Alsof er geen koud en nat voorjaar is geweest, doet juni weer denken aan de recente tropenzomers. De eerste tropische dagen dienen zich weer aan en de eerste beregeningsverboden zijn weer ingesteld. Hét verschil met voorgaande tropenzomers is de tweede snee gras.

Op veel plaatsen in het binnenland, zeker op hogere zandgronden, verpieterde de tweede snee gras in 2018,2019 en 2020 in de juni zon. Dit jaar schijnt de zon in de eerste zomermaand tot nu toe zo mogelijk nog uitbundiger dan in voorgaande jaren, maar op de meeste plaatsen zorgt het bodemvocht voor een veel betere tweede snee gras. Zowel kwantitatief als kwalitatief.

Kortstondige hitte

Wel verdampt de bodemvoorraad in razend tempo. Tot nu toe bleef de hitte vanwege het ontbreken van een zuidelijke stroming uit, maar de komende week krijgt Noord-Afrikaanse hitte wel de kans tot onze contreien door te dringen. Al is het zeker dat het geen dagenlange serie wordt, zoals eind juni vorig jaar. Volgende week donderdag en vrijdag staan er onweersbuien op het programma. Als er regen van betekenis valt, is dat voor het eerst deze maand.

Na de langste dag het warmst

Of de zomer zich daarna ontwikkelt zoals de voorgaande tropenzomers weet niemand. De meeste weerbureau ’s gaan er vanuit dat de afkoeling vanaf eind volgende week aanhoudt, zonder dat het echt regenachtig en koel wordt voor de tijd van het jaar. Maar het is ook niet uitgesloten dat de zomerhitte snel terugkeert. De langste dag nadert. 

Als de dagen lengen, zal de winter strengen. Een van de weinige weerspreuken, die aantoonbaar juist zijn. Het omgekeerde geldt voor de zomer. De warmste dagen vinden plaats na de langste dag. Een statistische zekerheid. Juni de warmste zomermaand? Dat zou een unicum zijn.