Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, Gras, Mais

De grote droogte van 2018 voorlopig niet op herhaling

In 2018 kleurde dit weiland in het Gelderse Wehl al op 30 mei helemaal geel.

Grote kans dat de maand mei gemiddeld koeler zal verlopen dan normaal. Daardoor is de verdamping veel minder dan vorig jaar mei en bovendien voorzien de computermodellen 14 dagen licht wisselvallig weer.

Het neerslagtekort dat het KNMI 14 dagen vooruit berekent volgt de lijn van vorig jaar dan ook niet langer, maar buigt af naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Klik hier voor de droogtemonitor:

Kans op zware buien

Dat neemt niet weg dat landbouw en natuur nog steeds verlegen zijn om neerslag. Morgenmiddag/avond en met name aanstaande zondag kunnen onweersbuien een flinke plas neerslag opleveren. Het zuidoosten van Nederland en België heeft hierop de grootste kans. Maar ook de dagen daarna blijft er dagelijks kans op een beetje regen. Omdat de wind uit noordelijke richtingen komt, is de kans op veel regen dan echter niet groot meer. De maximumtemperaturen reiken niet verder dan 15-20 gr C.

Aanzienlijk minder koude nachten

Door de droge en koude weersomstandigheden van de eerste helft van mei, die gemiddeld 3 gr C kouder dan normaal verliep, staat de mais te verpieteren. Er dreigt spuitschade bij de onkruidbestrijding. Op veel bedrijven is er inmiddels veel etgroen beschikbaar, maar dit nieuwe gras groeit minder snel dan gebruikelijk in mei. Er zijn de afgelopen week grasgroeisnelheden van 50-150 kilo drogestof per hectare gemeten, blijkt uit gegevens van het Veeteelt grasgroei meetnetwerk. Gezien de weersverwachting is het echter goed mogelijk dat de grasgroei de komende week snel toeneemt. De nachten worden namelijk aanzienlijk minder koud. Als vocht niet langer de limiterende factor is, kan de grasgroei versnellen naar 200 kilo drogestof per hectare per dag.