Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Korrelmais, Mais, Wereldweer

De belangrijkste veevoerregio ter wereld staat onder water

80.000 hectare akkerland overstroomd in de Amerikaanse Midwest. Beeld: kwbe.com

Honderden boerderijen en 80.000 hectare land langs de Mississippi (zij)rivier(en) in de Amerikaanse Midwest regio staan  of stonden onder water. Rond 20 maart werd de ‘graanschuur van Amerika’ getroffen door enorme overstromingen.

De vorige keer dat de Mississippi rivier en zijtakken daarvan zoveel water kregen te verwerken was bijna 70 jaar geleden, in 1952. De overstromingen zijn extreem vanwege een combinatie van smeltwater, bevroren grond en zware regenval. Het leger is ingezet om de overstroomde boerderijen van veevoer te voorzien. Voersilo’s op de onder water gelopen boerderijen zijn opengebarsten, blijkt uit de beelden die Amerikaanse media laten zien. Ook is er vee verdronken.

Miljarden schade

De overstromingen hebben vooral de staten Iowa, Nebraska en Missouri getroffen. De schade wordt geschat op enkele miljarden dollars.  Schade aan gewassen wordt deels vergoed als men verzekerd is maar voervoerraad die verloren gaat niet. De Amerikaanse overheid beraadt zich over een hulpverleningsprogramma. Nu de schade na enkele weken steeds duidelijker wordt is het ook de vraag welk effect de overstromingen zullen hebben op de inzaai van mais en soja.

Nog geen effect op voerprijzen

De verbouw van deze gewassen langs de Mississippi rivier is een belangrijke factor in de prijsvorming van veevoer, wereldwijd. Tot nu toe is er op de beurzen nog niet over gespeculeerd. Veevoercoöperatie Agrifirm bericht in de wekelijkse update van de grondstoffenmarkt van gisteren alleen over regio’s die te nat zijn om te zaaien.

Bron: Agweb.com  Klik hier voor meer info van deze site