Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Herfst, Hooi, Mais, Nazomer, suikerbieten, Weidegang

Daverende eindsprint van bijzonder groeizame zomer

Op het eerste deel van juni na, was het nog niet zulk stabiel zomerweer als deze eerste 10 dagen van september. Zelfs hooien is nog mogelijk, tenzij wolkenvelden hardnekkig blijken te zijn.

De bijzonder groeizame zomer van 2021 krijgt op deze manier een passend fraai slotakkoord. Dat geldt zowel voor de grasgroei als de afrijping van de snijmais. Prachtig weer voor weidegang ook.

Wolkenvelden onzekere factor

Aan-of afwezigheid van wolkenvelden is de enige onzekere factor in de weersverwachting de komende dagen. Krijgt de zon de komende week volop kansen, dan kan diep in het binnenland zelfs wel een tropische 30 ⁰ C worden gehaald. Maar ook zonder uitbundige zonneschijn loopt de middagtemperatuur de komende week geleidelijk in een naar zuidoost draaiende stroming steeds verder op naar zomerse waarden van 25 ⁰C en meer, uiteindelijk ook langs de Waddenkust. De minimumtemperatuur loopt eveneens flink op.

Tweede helft komende week onweer

Het hogedrukgebied dat het rustige en warme nazomerweer brengt, trekt in de tweede helft van de komende week geleidelijk weg naar Oost Europa. Tegelijkertijd neemt de kans op onweersbuien toe.  Zoals zo vaak het eerst in het zuidwesten. Daar kan de eerste onweersbui op woensdagavond al vallen. Maar de kans is net zo groot dat de onweersbuien in het hele land tot vrijdag uitblijven. Grote hoeveelheden regen worden er op dit moment nog niet berekend.

Langdurig nazomer of orkaanrestanten?

Vervolgens is het de vraag of de nazomer het volgend weekend van 11 en 12 september een doorstart maakt. Het Amerikaanse GFS computermodel rekent hier wel mee, zij het niet zo uitbundig zonnig als de afgelopen dagen en de komende dagen (en regio’s met hardnekkige bewolking daargelaten).

Het Europese ECMWF rekent daarentegen met een geleidelijke overgang naar herfstweer. Op het eind van de 14-daagse termijn van dit weercomputermodel verschijnt medio september zelfs een heuse stormdepressie in de kaarten. Het orkanenseizoen in Noord-Amerika is immers begonnen en de kans neemt dus toe dat restanten hier de herfst laten losbarsten.