Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Europa, Winter

Dagenlange kale vorst, berekoude lucht ligt op de loer

Vanaf komend weekend verstijft het volledig met water verzadigde landschap in een ijsvloer. Al kan het zonnetje de bovenlaag een beetje week houden. Als de wind per ongeluk uit een nog koudere hoek gaat waaien dan de modellen berekenen, is de ijsbeer los.

Vooral boven de sneeuw is het bar koud in Noord-en Noordoost Europa momenteel. Met een oosten tot noordoostenwind wordt deze vrieslucht de komende dagen ons land binnen getransporteerd.

Maar omdat er geen sneeuw ligt en het ook minstens een week (!) helemaal droog blijft zonder winterse neerslag, echt waar, zakt de temperatuur bij ons niet verder dan hooguit een graad of 7-8 onder nul.

Pas op met melkrobots

Althans, dat berekenen de computermodellen. Maar het kan geen kwaad om er rekening mee te houden dat de temperatuur toch wel verder zakt, ’s nachts. Zóver, dat melkrobots beginnen te haperen, zonder vorstwerende maatregelen. Vooral diep in de nacht, als de bezoekfrequentie aan de robot afneemt. Electronica en accu’s presteren ook beduidend minder als het matig tot streng gaat vriezen.

Knutten vriezen kapot

In tussentijd kan het waterpeil gaan zakken, zóver dat de watervloed die de laatste dagen letterlijk en figuurlijk de spuigaten uit begon te lopen, verleden tijd gaat worden. Een hele geruststelling. Bovendien zorgt de kale vorst er voor, zonder dat het dagenlang heel hard waait en snijdende kou overal diep binnendringt, dat de grond barst en de kou ongewenste insecten zoals knutten doodt.