Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Europa, Kwakkelwinterweer, Maandprognose, Mestuitrijden, Mist

Dagenlang glibberen en glijden de komende week

De ‘sneeuwdump’ die er leek te komen kiest zeer waarschijnlijk een route ten zuiden van ons land. Maar glad wordt het de komende week wel, en Oost-Nederland is deze week al gewaarschuwd. Tegen ijzel is geen kruid gewassen.

Vanaf maandag kan er dagelijks (natte) sneeuw vallen en gladheid ontstaan door opvriezing in de nacht en ochtend.

Pak sneeuw op de Vaalserberg

De kans op ijzel is een stuk kleiner. Gelukkig maar, want als mist aanvriest zoals deze week in de Gelderse Achterhoek gebeurde, is het aantal ongelukken niet op de vingers van één hand te tellen. De kans dat er een pak sneeuw valt is ook niet groot meer. Daar leek het eerder deze week wel op, maar inmiddels is wel ongeveer zeker dat deze sneeuwdepressie vooral Noord-Frankrijk en België treft. Hooguit Zuid-Limburg kan een veeg uit de pan meekrijgen, zeker in de hoogste heuvels.

Depressietrein weer in aantocht?

De winterse perikelen lijken eind volgende week te worden beëindigd, als de stroming weer zonaal wordt, zoals dat in vaktermen heet. Dan krijgt de westelijke straalstroom het weer voor het zeggen, zoals de kaarten er nu bij liggen. Maar koude lucht is stroperig en laat zich soms moeilijk voorspellen en berekenen door computermodellen.

Canadese diepvries

En de winterliefhebber hoopt er natuurlijk ook op, dat de kou zich niet laat verjagen. Hoewel het natuurlijk ook weer niet zo koud hoeft te worden als in het Canadese Alberta, waar het al dagenlang tussen de 30 en 40 graden vriest, ook overdag.