Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Precisieteelt

Dacom en Sencrop intensiveren samenwerking

De Dacom adviesmodule is gekoppeld aan de weerapp van Sencrop

Persbericht

Dacom en Sencrop gaan officieel samenwerken. Dat maakten Janneke Hadders, CEO van Dacom, en Martin Ducroquet, medeoprichter van Sencrop, afgelopen vrijdag 19 maart jl. bekend. “Het afgelopen jaar werden op verzoek van telers al veertig koppelingen tussen Dacom-bedrijfsmanagementsystemen en Sencrop-weerstations tot stand gebracht. De goede ervaringen zijn aanleiding om de samenwerking verder uit te bouwen”, aldus Hadders.

Volgens recent onderzoek van Agridirect maak inmiddels 7,3% van de akkerbouwers gebruik van geautomatiseerde waarschuwingssystemen om hun teelten te beschermen tegen ziekten en plagen. Daarbij zijn lokale weergegevens essentieel om de juiste teeltbeslissingen op het juiste moment te kunnen nemen. Het koppelen van de Sencrop weerapp met de Dacom-adviesmodules brengt lokaal advies binnen het bereik van elke gebruiker.

Advies afstemmen op ultra-lokale weerdata
De teler koppelt zijn weerstation via de Sencrop app met de Dacom ziektemodule. De servicedesk van Dacom leest vervolgens de weerdata in en daarna zet het Dacom systeem het om in betrouwbare ziekteadviezen. Dit stelt de teler in staat om de beste teeltbeslissingen te nemen en zijn gewas optimaal te beschermen. Hadders ziet in de praktijkgerichte samenwerking een verbreding van de keuzemogelijkheden voor de teler: “Weersomstandigheden zoals neerslag worden steeds lokaler. Door de samenwerking met Sencrop verlagen we de drempel om met eigen weerdata de aanpak van onder andere schimmelziektes verder te optimaliseren.”

Gericht reageren op ziekterisico’s
Met de samenwerking is Dacom ingegaan op de vraag van de klant. ”We kregen steeds vaker de vraag naar een koppelbaarheid met de Sencrop weerstations”, vertelt Hadders. Inmiddels zijn er ruim 40 stations in gebruik met de connectie tussen Sencrop en Dacom. Gert Sterenborg van het akkerbouwbedrijf Sterenborg in Onstwedde gebruikt sinds een jaar een Sencrop weerstation in combinatie met de Dacom adviesmodule: “Het advies is afgestemd op de klimaattoestand van onze percelen, zodat we gericht kunnen reageren op ziekterisico’s”.

Precisieteelt praktisch maken
Martin Ducroquet, medeoprichter van Sencrop, is trots op de samenwerking: “Het vertrouwen van Dacom in Sencrop is een extra erkenning van de kwaliteit van onze weerdata en service.” Hij ziet in de samenwerking een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling richting precisielandbouw: “De mogelijkheid om Sencrop met digitale programma’s zoals Dacom te koppelen is een sleutelelement voor het opbouwen van een efficiënte precisielandbouw op basis van ultra-lokale weergegevens.”

Over Sencrop
Sencrop, een innovatieve landbouw technologische startup opgericht in 2016 door Michael Bruniaux en Martin Ducroquet, is in 4 jaar tijd uitgegroeid tot de marktleider in Europa. In 2020 werd Sencrop gerangschikt in de top 10 wereldwijd door AgFunder, de toonaangevende organisatie voor startups, nadat het een kapitaal van 10 miljoen Amerikaanse dollar had verworven in Serie A. Sencrop heeft het grootste netwerk van online weergegevens voor de landbouw in Europa opgericht. Meer dan 16.000 landbouwers maken al gebruik van deze oplossing en het bedrijf telt nu 80 medewerkers die in de Europese kantoren de klanten met raad en daad bijstaan. Sencrop heeft een SIMA Innovation Award gewonnen, een belangrijke onderscheiding in de landbouwsector, en een SIVAL zilveren medaille. Sencrop is lid van de HardwareClub.

Over Dacom
Dacom Farm Intelligence (www.dacom.nl) is sinds 1987 actief om telers en agribusiness over de hele wereld te voorzien van data gedreven adviesdiensten. Alle beschikbare relevante data worden via intelligente analyses omgezet in concrete adviezen. Hiermee krijgen gebruikers een beter inzicht in hun bedrijf en kunnen zij op basis van deze adviezen betere beslissingen nemen. De producten van Dacom hebben een significante impact op efficiënt gebruik van agri-inputs zoals water, bestrijdingsmiddelen en meststoffen en dragen hiermee bij aan een duurzame voedselproductie. Neem voor meer informatie gerust contact op via info@dacom.nl of door te bellen naar 088 3226600.