Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Wateroverlast, Winter

Code rood voor de waterschappen en Rijkswaterstaat

Totale hoeveelheid water (mm) t/m 4 januari 2024 Bron: ECMWF

Officieel mag alleen het KNMI de (weer) code rood afkondigen. Dat doen ze vaak kort van te voren, om nodeloze onrust te voorkomen. Maar kan de bak met water die er tot en met 4 januari zit aan te komen, er nog wel bij?

Volgens het Europese weermodel ECMWF gaat er de komende 14 dagen opnieuw 50-100 neerslag vallen, meest in de vorm van (warmwater) regen, in grote delen van Nederland. Weliswaar schat de Amerikaanse GFS weercomputer het minder nat in maar dat is geen geruststelling. De ECMWF kaart kleurt in een enorm gebied vanaf de Atlantische Oceaan rood en dit weermodel heeft het vaak bij het rechte eind.

Kolkende regenrivieren

100 mm in heel Nederland kan er niet meer bij zou je denken. Want nu is het al alle hens aan dek bij veel waterschappen. Bijna overal in Nederland worden waterstanden gemeten die sinds lange tijd niet meer gezien zijn. Overal waar je gaat het is het natte voeten, in stad en land.

Regenrivieren veranderen in kolkende watermassa’s en de uiterwaarden lopen in hoog tempo vol. Naar verwachting wordt donderdag 28 december a.s het hoogste punt bereikt in Rijn en IJssel.

Vuurwerk in de sneeuw?

Het blijft natuurlijk afwachten of de eerste week van januari daadwerkelijk zo nat verloopt. Maar de depressie die met Oud en Nieuw overtrekt kan in ieder geval wel opnieuw veel regen achterlaten, na het waterballet dat aanstaande donderdag en vrijdag vrijwel zeker passeert. Aan de noordzijde van de Oudejaarsdepressie wordt koude lucht aangevoerd, wat langs de Duitse grens zelfs voor (natte) sneeuw kan zorgen rond de Jaarwisseling, als het vuurwerk de lucht in gaat.

Dubbele cijfers

Een winterse speldeprik met mogelijk temperaturen onder nul, maar van zeer korte duur. Zodra de depressie is gepasseerd krimpt de wind weer naar (zuid) westelijke richting en kan het kwik de dubbele cijfers weer gaan aantikken.