Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Europa, Mist, Winter

Buitengewoon betrouwbare weersverwachting door enorm hogedrukgebied maar geen kou

Vanaf begin volgende week tot mogelijk de Kerstdagen aan toe zit er vrijwel geen beweging in het weer. Weinig wind, weinig verandering in temperaturen (ver) boven nul en nauwelijks neerslag. Alleen de zonverwachting is niet zeker.

Want er ontwikkelt zich de komende dagen een hogedrukgebied van jewelste boven centraal Europa. Zo omvangrijk en krachtig dat er dagenlang nauwelijks beweging meer te krijgen is in het weer. Zoveel is vrijwel zeker. Het aantal uren zonneschijn is de minst zekere factor in de weersverwachting tot aan de Kerstdagen, van dit moment.

Weinig duurzame energie

De luchtdruk wordt namelijk zo hoog (1040 mbar) dat het grijze mistige weer dat normaal het gevolg is van een zwakke zuidelijke stroming in de winter, mogelijk toch (gaandeweg de dag) plaats moet maken voor de zon. Daarover verschillen de uitkomsten van de weermodelberekeningen. Richting het einde van de komende week nemen de zonkansen in ieder geval wel toe, van vrijwel niets naar iets meer en mogelijk zelfs meerdere dagen urenlang.

Maar het wordt hoe dan ook een periode met nauwelijks neerslag en weinig wind-en zonne energie. Het goede nieuws met het oog op de gasrekening is dat het hooguit ’s nachts (in het binnenland) een beetje vriest. Overdag blijft de temperatuur ruim boven nul.

Eerste nacht met matige vorst

Alle speculatie en sensatieverhalen over een vroege winterinval  ten spijt, geeft de weersverwachting tot de Kerstdagen nog steeds geen aanleiding om daarvan  overtuigd te zijn. Wel is de temperatuurtrend heel geleidelijk weer dalend.

Het is veelzeggend dat ondanks de wekenlange aanwijzingen pas vanochtend in Noord-en Oost Nederland voor het eerst dit winterhalfjaar matige vorst op normale waarnemingshoogte werd gemeten. Maar ook afgelopen nacht vroor het niet in héél Nederland stevig. Integendeel, de minimumtemperatuur bleef in Hoek van Holland zelfs op 7 ⁰ C boven nul steken!

Nu het eindelijk voor het eerst sinds 7 maart matig gevroren heeft, komt er namelijk prompt een eind aan het licht winterse kwakkelweertype van de laatste weken. Op de nadering van het zoveelste warmtefront deze week vanuit het westen stijgt de temperatuur de komende dagen fors, naar maximaal 10-11⁰ C  in de middag. Om gaandeweg de komende week dagelijks heel langzaam weer iets in te leveren.

Witte Kerst?

Pas zodra de Kerstdagen in zicht komen verandert het weertype misschien. Of dat een Witte Kerst betekent? De kans is iets groter dan normaal. Maar normaal is de kans op een witte Kerst net zo klein als de kans op een Elfstedentocht.