Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Hooi, Mais

Broeierig bepaald niet stabiel maar wel groeizaam zomerweer

Morgenavond, dinsdag 18 juni, kunnen er in het zuiden en zuidwesten al weer buien vallen. In ieder geval op woensdag, mogelijk met zwaar onweer.

Tot en met dinsdag blijft het droog in het hele land, het zuiden en zuidwesten mogelijk uitgezonderd. Hoog tijd om de tweede of derde snee gras in te kuilen, want vanaf woensdag komen in de onstabiele zomerse lucht opnieuw onweersbuien tot ontwikkeling, waarschijnlijk hevige exemplaren.

Veel tijd is er ook niet nodig om tijdens deze lange dagen rond 21 juni het gras voldoende droog in de kuil te krijgen. Omdat het gras stengelig is, wordt een lager drogestofgehalte aangeraden. Te droog inkuilen betekent een broeigevoelig product.  Op veel plaatsen in West-Nederland zal het land nog erg nat zijn. Maar aanhoudend droog en zonnig weer is in de verste verte niet te zien de in de weersverwachting.

Waarschijnlijk zwaar onweer op woensdag

Wie op de barometer tikt ziet dat het weerglas niet op mooi weer staat. De aanhoudend zuidwestelijke luchtstroming is instabiel. Gisteren viel er in deze luchtsoort plaatselijk in Overijssel nog meer dan 5 mm regen. Mogelijk dat er dinsdagavond in het uiterste zuiden en zuidwesten alweer nieuwe buien tot ontwikkeling komen. In ieder geval gaat dat woensdag gebeuren, als de warme lucht wordt vervangen door koelere zeelucht. Voorafgaan aan dit zogenaamde polaire front wordt het in het oosten waarschijnlijk eerst nog tropisch warm. Alle ingrediënten zijn woensdag dan ook aanwezig voor een herhaling van zwaar onweer, bepaald niet voor het eerst deze maand.

Na woensdag afkoeling en buien

Daarna is het een aantal dagen buiig en koeler, al daalt de  maximumtemperatuur in het binnenland niet onder de 20 gr C. Het is dan ook bijna de langste dag en de stroming blijft zuidwestelijk. Als het in deze luchtsoort opwarmt wordt het al gauw warm. Groeizaam maar ook broeierig. Er gaat geen dag voorbij of er is wel enige sprake van hittestress. De mais komt op veel plaatsen in de stengelstrekkingsfase deze week.

Hooien valt niet mee

Het zal niet meevallen om deze maand gras in beheer-en natuurgebieden te hooien. Sinds afgelopen zaterdag mag er wel gemaaid worden. Voor volgende week berekent het KNMI een kans van 80 procent op een koel en wisselvallig weertype.