Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee gras, Kunstmest strooien, Mestuitrijden

Boerenweer: Het gras wordt te lang voor drijfmest, stalvoeren?

Mestresten die het groene goud, de eerste snee kuilgras, bederven. Dat risico loop je de komende week met drijfmest op grasland. Zeker op zandgrond in het zuiden en zuidoosten zet de grasgroei de komende week door.

Op kletsnatte koude klei-en veengrond in Noordwest en Noord-Nederland is het natuurlijk een heel ander verhaal. Zoals ieder voorjaar zijn de verschillen tussen Noord- en Zuid Nederland weer groot.

Schrale dagen voorbij

Schraal weer met een stevige oostenwind en koude nachten remt de grasgroei, terwijl het land wel opdroogt.  Maar dit weertype was van korte duur en komt voorlopig ook niet meer terug. De komende week verdwijnt de nachtvorst en gaan de etmaaltemperaturen weer de 10 ° C halen. Ook wordt het weer wisselvallig.

Met name midden volgende week kan er 5-15 mm regen vallen, in het hele land. Het daarop volgende weekend verloopt zeer waarschijnlijk eveneens allesbehalve droog, maar wel zacht. Dan noteert het kwik waarschijnlijk weer maximumtemperaturen van 15 ˚  C, net als vandaag in Zuid-Nederland.

Warmte of kou van het continent?

Vervolgens neigen de weerkaarten weer naar een weertype zoals de afgelopen dagen,  met hogedruk boven Scandinavië en een oostelijke stroming. Maar de berekeningen die de weercomputers over die periode maken, wisselen van dag tot dag sterk. Ook is het halverwege maart moeilijk in te schatten of een stroming afkomstig van het Europese continent koude lucht brengt, of juist warme lucht. Veel regen zal deze stroming echter niet brengen.

Zodra ook kletsnatte koude gronden in de tweede helft van maart voldoende draagkracht hebben om te bemesten, is het risico op mestresten in te lang gras dus ook daar groot. Wat te doen? Groeikracht adviseur Mark de Beer schetst op www.veeteelt.nl  een aantal keuzes:

  • Maaien, ook al staat er maar een klein beetje gras en dan drijfmest er op en opnieuw beginnen
  • Kunstmest in plaats van drijfmest
  • Weidegang en / of stalvoeren