Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, Gras

Bodemvochtprognose zes weken vooruit in Duitsland

Vroeg gezaaide mais profiteerde vorig jaar dankzij diepere wortels van bodemvocht.

Met een lange termijnprognose van het bodemvocht wil de Duitse Wetterdienst (DWD) boeren in een vroeg stadium waarschuwen voor droogte.

In tegenstelling tot de weersverwachting denkt DWD het verloop van het bodemvocht zes weken lang vooruit te kunnen inschatten. De weersverwachting is niet langer dan 14 dagen vooruit voldoende betrouwbaar. Maar de hoeveelheid bodemvocht hangt niet alleen af van de weersomstandigheden stelt het gezaghebbende DWD, de Duitse evenknie van het KNMI. Neerslag die in de grond sijpelt wordt daar soms langere tijd opgeslagen.

Buffercapaciteit bodem

‘Gewassen kunnen deze  vochtbuffer van de bodem blijven gebruiken als het een langere periode droog is, want de opslagcapaciteit van de bodem verandert slechts langzaam. Ik ben optimistisch dat boeren, met onze nieuwe voorspellingen voor droogte, op zijn minst de opbrengstverliezen kunnen verminderen, zoals die we in 2018 hebben ervaren’, zei Paul Becker, vice-president van DWD. Gisteren hield DWD een speciale persconferentie in Berlijn over de extreme zomer van 2018 en de maatregelen die nodig zijn om de gevolgen te bestrijden.

Bouwplan veranderen

DWD raadt boeren aan hun bouwplan te veranderen, want extreme zomers zoals die van 2018 zullen veel regelmatiger gaan voorkomen dan vroeger. In Nederland was het sinds 1976 niet gedurende zo lange tijd zo droog en zonnig geweest, 42 jaar geleden.