Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Europa, Gras

Bodemtemperatuur daalt naar nul

De bodemtemperatuur daalt naar het vriespunt.

Het meetnetwerk van  de Proeftuin Veenweiden  en PPP-agro advies laat zien dat de bodemtemperatuur naar het vriespunt is gedaald. Vorige week bedroeg de bodemtemperatuur nog  4 ⁰ C, zo blijkt uit bodemsensordata, die verspreid over Noord- en Zuid Holland door veehouders wordt verzameld.

Op de site van PPP -agro advies kan iedereen het verloop van de bodemtemperatuur op de aangesloten bedrijven volgen. PPP- agro advies wil met het bodemtemperatuur meetnetwerk bereiken dat er op het juiste moment wordt gestart met bemesten, als het gras begint te groeien. Dit is doorgaans het geval bij een bodemtemperatuur van 8 ⁰ C.

Grasgroei verwachting

Later in het groeiseizoen is de bodemtemperatuur een belangrijke factor bij het bepalen van de grasgroeisnelheid. Vooral op zandgronden kan er een nauwkeurige grasgroeiverwachting worden opgesteld door gegevens over de bodemtemperatuur, het bodemvocht en de weersverwachting te combineren. De betrouwbaarheid van de weersverwachting op langere termijn neemt bovendien toe, afhankelijk van de luchtstroming. Bij het huidige weertype is het weersverloop minstens een week vooruit nauwkeurig te berekenen. Wordt het weer wisselvalliger, dan neemt de betrouwbaarheid van de lange termijn weersverwachting af.

Vorig jaar

Dat is de komende week het geval, als de wind weer uit het westen gaat waaien. Dan kan in deze tijd van het jaar de bodemtemperatuur in een week tijd wel 5 graden C stijgen. Dat gebeurde vorig jaar, registreerde veevoercoöperatie CAV de Samenwerking. Toen schommelde de gemiddelde etmaaltemperatuur rond 1 maart tussen de 5 en 10 ⁰ C . Vooral de nachten waren relatief warm.

 

Het verloop van de bodemtemperatuur in 2015, 2016 en 2017, gemeten in het Hollandse Veenweidegebied.

 

 

 

 

 

 

Volgende week nachtvorst

Dat zal de komende week niet het geval zijn , al wordt de uitzonderlijke vrieskou van vandaag en morgen, waarschijnlijk worden er dagrecords verbroken, komend weekend verdreven.  De kans op nachtvorst blijft de komende week bestaan. Het zal dan ook tenminste tot medio maart duren voordat de vorst uit de grond verdwenen is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.