Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Bevrijdingsweek inkuilweek

Met een koele wisselvallig tweede helft van mei in het vooruitzicht en een pak gras dat steeds zwaarder wordt, ligt het voor de hand dat de komende week de inkuilweek van het jaar wordt.

Op veel plaatsen is inmiddels een flinke snee gras gegroeid, en dankzij de regenval versnelt de grasgroei bovendien. In een week tijd kan er meer dan 1000 kg  drogestof per hectare bijkomen.

Hooiweer

Vanaf dinsdag is het weer zeker geschikt om in te kuilen. Zondag is het weliswaar droog en vooral in het zuiden zonnig. Maar maandag is de bovenlucht weer onstabieler met vooral in het noorden en oosten kans op een enkele bui.

Vanaf Bevrijdingsdag 5 mei blijft het in ieder geval tot en met het einde van de komende week waarschijnlijk in het hele land helemaal droog. Al klimt de barometerstand niet tot grote hoogte. De temperatuur ligt eerst rond 15 °C, maar loopt tegen of in het volgende weekeinde op naar een graad of 22. Gemiddeld in Nederland. Langs de Waddenkust zal het gemiddeld een paar graden kouder zijn en langs de zuidoost grens een paar graden warmer dan het landelijk gemiddelde.

Ook schijnt de zon waarschijnlijk uitbundig. Dat betekent dat het zelfs mogelijk zal zijn om te hooien, vanaf dinsdag dus tot en met vrijdag, volgende week. Maar de droogsnelheid is minder groot dan in de hoogzomerse maanden juni en juli.

Medio mei opnieuw regen

Daarna is de kans vrij groot dat een omvangrijk depressiesysteem boven West-Europa het heft in handen gaat nemen. Het KNMI berekent enkele tientallen millimeters neerslag in een week tijd, vanaf 10 mei. Sinds dinsdag is er tot nu toe met name in de kustgebieden 10-20 mm regen gevallen, en op enkele plaatsen zelfs 40mm. Terwijl op de zandgronden in het zuidoosten en oosten van het land tot nu toe op de meeste plaatsen nauwelijks 10mm regen is genoteerd.

Klik hier om de actuele neerslaggevens te bekijken.