Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Home, Korrelmais, Mais, Snijmais

Beter weer voor maïs zaai komt er voorlopig niet

De maiszaai machine staat in de startblokken.

De bodemtemperatuur heeft de gewenste minimumwaarde van 12 °C bereikt op zandgrond, maar er is nog geen vrijwel geen maïs gezaaid. De komende dagen niet zaaien is een gemiste kans,  want vanaf maandag wordt het  behoorlijk wisselvallig en daalt de temperatuur naar hooguit gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar.

De zaaimachine is gebruiksklaar maar nog vrijwel nergens gebruikt. Capaciteit bij loonbedrijven en het gebruik om niet eerder dan 20 april maïs te zaaien zijn waarschijnlijk de reden dat er nog nauwelijks is gezaaid op de Nederlandse zandgronden.  Groenbemester onderwerken en bemesten kost tijd.

Toplaag kan uitdrogen

Maar maïs kweekbedrijf Limagrain raadt het aan om niet langer te wachten. De bodemtemperatuur is hoog genoeg op zandgrond. ‘ Zaai niet te ondiep en maak het zaaibed niet te fijn’, luidt hun advies. Want het bodemvocht verdwijnt in record tempo uit de toplaag van de bodem, gezien het uitzonderlijk zomerse weer voor de tijd van het jaar.

Serie zomerse dagen uitzonderlijk

Gisteren ging regionaal in het zuiden en oosten al de boeken in als een zomerse dag (met een maximum temperatuur tussen 25-30 °C ).Tot en met zondag volgen er nog een serie zonnige zomerse dagen. Alleen in april 2007 werd eerder een dergelijke reeks zomerse dagen in april gemeten.

Vanaf maandag wisselvallig

Ingeleid door onweer volgt waarschijnlijk vanaf zondagmiddag-en avond  een omslag naar gevoelig kouder en wisselvallig weer, met elke dag een vrij grote kans op regen van betekenis en temperaturen die gemiddeld zijn voor de tijd van het jaar, hooguit 15 °C maximaal. Maar er komt geen nachtvorst voor in de berekeningen.