Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, Gras, Mais

Benauwende hoogzomer aangenaam langs de kust

In de kustgebieden wordt er deze week waarschijnlijk geen officiële hittegolf geregistreerd (foto: Wim Siemes).

Het zomerweer heeft dit jaar een compleet verschillende uitwerking op de kustgebieden en het binnenland. Het kan een enorm verschil maken of je een agrarisch bedrijf hebt in de buurt van de kust of ergens langs de Duitse grens in het binnenland.

Langs de kust is er niet eens sprake van een officiële hittegolf deze week, terwijl in het binnenland hittestress vee en veehouder op de proef zal stellen.

Wel of geen derde snee gras?

Langs de kust is het deze week groeizaam, niet alleen dankzij de mildere temperaturen maar vooral omdat het neerslagtekort is verdwenen. Op de zandgronden in Oost-Brant, Limburg, de Achterhoek, Twente en Drenthe kleurt het grasland al weer geel en krult de mais als de zon in de middag hoog aan de hemel staat. In de kustgebieden mag je rekenen op een mooie derde snee gras, terwijl je langs de Duitse grens een mooie derde snee gras kunt vergeten.

Hoop op koeler weer na komend weekend

Ondanks de hitte worden er namelijk geen onweersbuien verwacht. Ook de 14 daagse prognose laat geen regen van betekenis zien. Wel is er goede hoop dat de hitte in het binnenland na komend weekend verdwijnt. De luchtdrukverdeling, met een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en hogedruk boven Noord-Europa, die de aanvoer van hete woestijnlucht helemaal uit Afrika veroorzaakt, wordt dan onderbroken. De stroming wordt begin volgende week waarschijnlijk langdurig noord tot noordwestelijk.  Maar de kans dat hiermee koel Hollands regenachtig zomerweer komt aanwaaien is bepaald niet groot. Aanstaande woensdag en donderdag zorgt noordelijke zeewind tijdelijk ook voor enige verkoeling, waardoor in de kustgebieden er niet eens sprake zal zijn van een officiële hittegolf.

Tweedeling op ruwvoermarkt

Deze omstandigheden zorgen er waarschijnlijk voor dat de tweedeling op de ruwvoermarkt tussen de prijs van kuilgras en snijmais ook groter wordt. De kans op een landelijk kuilgras tekort is dankzij de oogst van twee en hier en daar drie sneden gras dit jaar een stuk kleiner geworden. Maar of het tekort aan kwalitatief goede snijmais (landelijk alles bij elkaar opgeteld), dit jaar wordt opgeheven, hangt er van af hoe lang de droogte op de zandgronden langs de Duitse grens aanhoudt.

Warmste junimaand ooit

Hoe dan ook zorgen de zomerse vooruitzichten er voor dat de maand juni de boeken in gaat als de warmste junimaand sinds mensenheugenis, met een etmaalgemiddelde van 18,57 gr C, een halve graad meer dan de vorige record juni maand, twee jaar geleden in 2017. Vijf van de warmste junimaanden ooit gemeten in de Bilt sinds 1901 speelden zich af in de 21 ste eeuw.