Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais, Mestuitrijden, Zomer

Begin volgende week mogelijk opnieuw regionaal zware regenval

In een zwakke zuidwestelijke stroming is het de komende dagen broeierig warm buienweer. Mogelijk valt er maandag of dinsdag plaatselijk weer vele tientallen millimeters regen.

Het is nog te vroeg om de regio waar de kans op plaatselijke wateroverlast het grootst is te duiden. Ook is het lang niet zeker dat het broeierig warme buienweer begin volgende week opnieuw plaatselijk wateroverlast gaat veroorzaken, zoals vorige weekend in Noord-Holland. Het KNMI benoemt ruim van te voren vandaag echter al wel de mogelijkheid van plaatselijk 50-80mm regen op maandag en dinsdag.

Zeer warme groeizame maand

Zeker is wel dat juni niet alleen als zeer warme maar ook groeizame maand de boeken in gaat. Vrijwel nergens is sprake van droogte, al is lang niet overal bovengemiddeld veel regen gevallen tot nu toe deze maand. In grote delen van de kustgebieden en langs de Duitse grens in Noord-en Oost-Nederland is dat wel het geval en staat de teller op 50-100mm. Gisteren viel op de Zuid-Hollandse eilanden plaatselijk 5 mm regen en ook vandaag en morgen kan er plaatselijk in het hele land met een zomerse bui een dergelijke hoeveelheid vallen.

Voorlopig geen zware hittestress

Het aanhoudend broeierig warme buienweer met zomerse middagtemperaturen van niet veel meer dan 25 ⁰ C betekent dat extreme hittestress, waar vorige weekend in het binnenland sprake van was, voorlopig niet terugkeert. De extreme hitte met kwikstanden van 40 ⁰ C, die in Centraal Europa een zware tornado tot gevolg had zoals we die alleen kennen van de Verenigde Staten, wordt de komende dagen steeds verder naar het oosten verdreven.