Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Blijvend, Gras, Mais, Tijdelijk

Barstend veel lentewerk te doen

Tijdens de Paasdagen barst de lente bijna uit de voegen. Vanaf dinsdag is het eindelijk zover. Lente! Dan zorgt een zuidwestelijke stroming echter ook voor mogelijk buiige neerslag, waarschijnlijk 10-20 mm in een paar dagen tijd. Als de draagkracht van de bodem het toelaat, is er barstend veel lentewerk te doen op het land.

De neerslag verschillen waren deze maart maand groot in Nederland. Terwijl Zeeland kletsnat werd, zijn er regio’s in het Noorden waar het ronduit droog wordt, als er volgende week niet veel neerslag valt. De verdamping kan immers serieuze vormen aan gaan nemen in deze tijd van het jaar.

Hoge minimum temperaturen

’s Nachts is het, op de vroege maandagochtend na, ook afgelopen  met de nachtvorst. Daarentegen bestaat de kans dat de minimumtemperatuur de komende week één of enkele nachten nauwelijks onder de 10 °C daalt. Dat betekent zeer groeizaam weer, in combinatie met  maximum temperaturen van 15 ° C en meer, in het Zuiden en Oosten.

Maisbroei en (gras) groenbemester

Prima omstandigheden om te bemesten, grasland door te zaaien en groenbemester onder te werken. Als je nog langer wacht, loop je het risico dat het gras / groenbemester te lang wordt. Op droge zandgronden loop je bovendien het risico op verdroging van de toplaag. Op natte percelen is het juist beter om de komende week nog even wachten met het onderwerken/inwerken van gras/groenbemester. Tegelijk met de stijgende temperaturen dreigt er weer maisbroei.

Volgend  weekend  mogelijk zomers

De kans is namelijk redelijk groot dat het vanaf volgend weekend volop lente wordt, met hoge luchtdruk, zonnig weer en zomerse maximum temperaturen, boven de 20 º C. Maar er is ook nog een kleine kans dat de nachtvorst terugkeert, als de stroming te noordelijk wordt. April doet wat hij wil.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.