Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Mist, Winter, Zaaiklaar maken

Bar en boos weer blijft voorlopig ver weg

Ook de komende week houdt onstuimige wind en neerslag of bevroren grond je niet van het land. Ook al gaat de wind naar het oosten, toch komt er geen winterkoude.

Hooguit voelt het een paar dagen winters aan, als de middagtemperatuur begin volgende week amper tot boven de 5 ⁰ C stijgt. Maar de eerste officiële nachtvorst van het nieuwe (meteorologische) winterseizoen in de Bilt zal waarschijnlijk ook nu op zich laat wachten, aangezien het door de zwakke oostelijke stroming overdag maar ook ’s nachts bewolkt blijft.

Hogedruk weert veel regen en wind

In de dagen daarna, als de stroming weer westelijk en licht wisselvallig wordt, neemt de kans op een paar uurtjes zon toe en stijgt de middagtemperatuur weer een paar graden. Hoe wisselvallig het wordt, hangt af van de exacte positie van een nieuw hogedrukgebied dat zich gaandeweg de komende week opbouwt ten westen van Frankrijk.

Hoe groter de invloed van dit hogedrukgebied, hoe minder luchtstroming en kleiner de kans op wisselvalligheid en zonnige perioden. Blijft het hogedrukgebied ver van ons verwijderd, dan krijgen neerslaggebieden vanuit het noorden meer kans, en tussendoor ook de zon. Grote hoeveelheden regen en veel wind worden sowieso niet berekend.

Aanhoudend zuidwestelijke stroming

Ook op langere termijn zijn de weermodellen het er over eens dat de kans op veel neerslag klein is en de barometer ver verwijderd blijft van de storm stand. Een straffe oostelijke stroming die over grote afstand uit Rusland winterkoude kan aanvoeren, zit er op langere termijn ook niet in.

De stroming blijft in de berekeningen een voorkeur houden voor de zuidwesthoek. Omdat de dagen steeds korter worden en de zee geleidelijk afkoelt, daalt ook de temperatuur geleidelijk.  Wie nog op het land aan het werk wil of moet, hoeft voorlopig geen extreme omstandigheden te vrezen.