Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Europa, Gras, Korrelmais, Snijmais, suikerbieten

Augustus verpulvert (bijna) alle records

Augustus is hard op weg om bijna alle temperatuur records te doorbreken. Vandaag wordt het waarschijnlijk voor de derde dag op rij record heet in de Bilt. De kans op hitte onweer neemt geleidelijk toe.

Het is nog te vroeg om er zeker van te zijn, maar het heeft er alle schijn van dat deze augustusmaand voor het eerst in de moderne geschiedenis met een gemiddelde temperatuur van boven de 21 gr C de boeken in gaat.

Nauwelijks barometer beweging

Alleen juli 2006 was met een gemiddelde temperatuur van meer dan 22 gr C nog heter dan de berekende 21,3 gr C, waar deze maand augustus op af koerst (zie www.weerstatistieken.nl). De hitte weet namelijk van geen wijken. Luchtdrukverschillen zijn er nauwelijks in heel West Europa en dat blijft de komende dagen waarschijnlijk zo. Het weer is als in de tropen: in de loop van de dag zorgt de hitte er voor dat er een onweersbui kan ontstaan. Daarom heen waait het flink en dat zorgt voor enige verkoeling in het binnenland. Ontstaan er geen buien, dan is het windstil en (voor het gevoel) veel heter.

Nachten minder heet dan juli vorig jaar

Zo ging het gisteren ( in Limburg viel plaatselijk 5 millimeter regen) en zo gaat het waarschijnlijk vandaag opnieuw. In de loop van de week neemt de onweerskans in heel Nederland behoorlijk toe en wordt de temperatuur enigszins gematigd. Maar voor het zover is werkt de augustushitte aan een ongekende serie tropen temperaturen, die bijna alle augustus records uit het verleden doet verbleken. Mogelijk noteert de Bilt zelfs vijf dagen op rij datum maximumtemperatuur records van bijna 35 gr C en 7 tropische dagen, nog nooit eerder gemeten. Ook niet in juli. Op de zandgronden in Zuid-en Oost Nederland wordt mogelijk vijf dagen op rij de 35 gr C grens gepasseerd.

Dankzij de snel korter wordende daglengte is de kans op 40 gr C en  tropennachten met minimumtemperaturen van 25 gr C en meer, zoals vorig jaar eind juli, de komende dagen niet groot. Zeker niet als in de loop van de dag ook hitte onweer ontstaat, zoals gisteren. Het verschil in minimumtemperatuuur tussen platteland en stad is groot.

Mais in zuiden en oosten noodrijp

De ongekende hitte heeft tot gevolg dat de snijmais op de op kwalitatief mindere, hoge droge zandgronden noodrijp wordt. Elders in Nederland, waar de hitte minder extreem is en neerslagtekort minder groot kan het tropische gewas in de kolfvullingsfase waarin het nu verkeert, juist profiteren van de augustushitte.