Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Blijvend, Gras, suikerbieten, Tijdelijk

April kan een kurkdroge maand worden

KNMI prognose: niet meer dan 5-10 mm neerslag in 14 dagen tijd.

Zover de 14-daagse verwachting reikt wordt er geen neerslag van betekenis berekend. Hogedruk boven Scandinavië weet van geen wijken en zorgt de eerstkomende dagen voor koud en schraal weer met nachtvorst.

Gisteren viel er dankzij onweersbuien in grote delen van Zuid-Nederland 5-10 mm regen. Bij elkaar opgeteld  staat de teller op enkele plaatsen in Noord-Brabant en Groningen deze maand op meer dan 20 mm regen in april. In België valt er ook vandaag nog regen van betekenis.

Droog tot diep in april

Maar in grote delen van Nederland is tot nu toe deze maand niet meer dan enkele millimeters regen gevallen. De eerstkomende 14 dagen komt er volgens berekeningen van het KNMI niet meer dan 5-10 mm bij. Het KNMI berekent de kans op wisselvallig weer volgende week op niet meer dan 30 procent. Na komend weekend gaat de temperatuur zeer waarschijnlijk wel weer stijgen, als de stroming iets meer oostelijk wordt. In grote delen van Oost-Europa is het namelijk helemaal niet koud voor de tijd van het jaar.

Rem op grasgroei en stuifschade

Deze verwachting betekent dat grasland de komende weken te maken kan krijgen met vochttekort.Op hoge zandgronden in Oost-Nederland is dat nu al het geval.  Ook de lage temperaturen overdag en vooral de vorst ’s nachts, zullen de komende dagen de grasgroei afremmen.  In de akkerbouw kan stuifschade optreden op bietenpercelen, al wordt vooralsnog geen straffe noordoostelijke stroming berekend. De eerstkomende dagen bedraagt de windsnelheid kracht 3-4 in het hele land.

Ideale weer voor vroege weidegang

De droge omstandigheden en het vroege voorjaar zorgen ervoor dat de omstandigheden om te weiden ideaal zijn. Dat gebeurt dan ook al volop. Hier en daar wordt er ook al ingekuild. Dat betreft vrijwel altijd vorig najaar nieuw ingezaaid grasland of grasgroenbemester.