Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Korrelmais, Wereldweer

Amerikaanse Midwest moddervelden onbewerkbaar

Terwijl de Nederlandse en Duitse agrarische sector vrezen voor een herhaling van de grote droogte van 2018, worstelt de grootste veevoerregio ter wereld in de Verenigde Staten met record hoeveelheden neerslag.

Afgelopen woensdag 29 mei viel in een groot gebied middenin de Midwest regio waar honderdduizenden hectare’s veevoergewassen worden geteeld, 50-100 mm regen. De komende week verwacht de Amerikaanse National Weather Service opnieuw zware regenval in grote delen van de Midwest. Er blijft risico op tornado’s bestaan.

Extreem veel regen en tornado’s

De afgelopen weken raasden tientallen tornado’s over de zuidelijke regio’s van de MidWest met grote schade op boerderijen tot gevolg. De extreem zware regenval en de tornado’s zijn het gevolg van grote temperatuursverschillen tussen het Noorden en het Zuiden van de Verenigde Staten. In Chicago is de meimaand sinds de 19e eeuw niet meer zo nat verlopen. Niet alleen de meimaand was erg nat, ook in april en maart viel er heel veel regen. Eind maart zorgden overstromingen van de Mississippi rivier en haar zijtakken door smeltwater voor onafzienbare moddervelden.

Record late inzaai

Door de aanhoudend extreem natte omstandigheden is de grootste veevoerregio ter wereld enorm achterop geraakt met de inzaai van mais en soja. Volgens cijfers van het ministerie van landbouw, USDA, moet in de zogenaamde Corn Belt nog minstens 30 procent van het areaal worden ingezaaid. Met de datum van 1 juni op de kalender zullen telers overwegen om soja in plaats van mais in te zaaien, dat eerder in het najaar geoogst kan worden. Nu nog mais inzaaien betekent een groot risico op nachtvorstschade in het najaar.

Snel stijgende beursnoteringen

Het record late voorjaar zorgt voor speculatie op de beurs. Noteringen voor mais en soja schieten de lucht in. Tot nu waren Amerikaanse veevoergrondstoffen goedkoop, vanwege grote voorraden en handelsconflicten, waardoor er minder vraag is dan normaal.

Hieronder een overzicht van Amerikaanse sites die meer informatie bieden:

Planting Troubles Worsen, Progress Lowest on Record for Corn

https://www.agweb.com/article/rainenough-already/