Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Blijvend, Gras

Als je nu niet bemest, moet je wellicht wachten tot half maart

Grote kans dat het ook in maart regelmatig vriest, zeker in de nachten. Als de vorst vanaf komend weekend diep de grond indringt, na meerdere ijsdagen en nachten met mogelijke strenge vorst, duurt het mogelijk weken voordat de vorst helemaal uit de grond is.

Ga je de grond berijden die dankzij de vorst qua structuur aanzienlijk opgeknapt is, dan doe je die verbetering meteen weer teniet, zegt agrarisch weerspecialist Erno Bouma. Bovendien is het gras kwetsbaar na een periode van ijsdagen. Aangezien de lange termijn berekeningen aanhoudend vorst in de nacht berekenen, ligt het voor de hand dat de omstandigheden om te bemesten pas in het tweede deel van maart weer net zo gunstig worden als nu.

Ook nu is bemesten een risico

Maar ook op dit moment is er kans op schade aan de graszode, als er wordt bemest. Het vriest immers ook nu al licht tot matig in de nacht.  Dat gebeurt als je ’s ochtends over het bevroren gras bemest, zegt ruwvoerteeltspecialist Mark de Beer van Groeikracht Zuid. Hij krijgt de laatste dagen veel vragen van veehouders, hoe ze om moeten gaan met het vroeg bemesten van grasland en de (nacht)vorst. ‘s Middags kan er wel worden bemest, aangezien dat uitbundige zonneschijn de graszode dan weer heeft ontdooit. Op grasland dat al bemest is zal de uitspoeling van mineralen minimaal zijn omdat de bodemtemperatuur nog zeer laag is en nauwelijks neerslag valt, zegt Mark de Beer.

Te nat

Op veel plaatsen, met name op minder draagkrachtige kleigronden in het noorden en westen van Nederland, is het nog te nat om te bemesten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.