Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Eerste snee, Kunstmest strooien, Kwakkelwinterweer, Maandprognose, Mestuitrijden

Alle dagen regen tot Pasen

Vanaf midden volgende week kans op vertrapping in de wei.

Zo ver de officiële KNMI weersverwachting reikt, valt er dagelijks regen. Vooral de eerstkomende week wordt het kletsnat en soms ook stormachtig weer.

Tot en met Pasen berekent het KNMI gemiddeld over Nederland 70 mm regen in 14 dagen tijd. Opgeteld bij de 10-30 mm die de afgelopen dagen viel, kan het in de maand maart (ver) opgedroogde land halverwege april weer draagkracht missen, net zoals in het tweede deel van februari.

Droogtemonitor van start

Gisteren publiceerde het KNMI het eerste droogtemonitorbericht, aangezien standaard op 1 april de berekening van het neerslagtekort/overschot start. Van januari tot en met maart toonde de SPI neerslagindex over het algemeen een normaal beeld, of iets aan de natte kant. Alleen in het zuiden en zuidwesten is er na de extreem droge en zonnige maandmaart al sprake van droogte. Maar dat zal dus de komende dagen snel veranderen.

Eerst mogelijk matige vorst   

Voor de depressietrein, die het kletsnatte af en toe stormachtige weer meevoert, vanaf zondagavond over ons heen dendert, gaat het kwik een poging doen om het april (datum) minimumrecord aan te vallen. De polaire lucht waarin we ons nu bevinden is namelijk bijzonder koud voor de tijd van het jaar. Gisteren en eergisteren schuurde het kwik al tegen de datumrecords aan.

Als het vanavond opklaart onder invloed van een rug van hoge luchtdruk en de wind in de noordelijke stroming wegvalt, kan het matig gaan vriezen in het binnenland langs de Duitse grens. Het KNMI berekent voor de Bilt een minimumtemperatuur van – 3,5 ⁰ C. Dat komt begin april gemiddeld eens in de 3-5 jaar voor. Het absolute aprilrecord in de Bilt staat op – 6,6 ⁰ C, gemeten op 12 april 1986.

Winter in de lente

Voor de tuinbouw en fruitteelt zijn de winterse weersomstandigheden zorgelijk. Zoals zo vaak de laatste jaren is de natuur immers al ver uitgelopen. Het is volop lente, maar de winter nog niet uit beeld verdwenen. Gisteren vormde zich plaatselijk een sneeuwdek. Op de Hoge Veluwe werd zelfs 10-15 centimeter gemeten.