Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw

Alle dagen regen en sneeuw

Tijd om drainage te controleren.

Het wordt kletsnat. Tot eind volgende week staat er alle dagen neerslag op het programma. Ook december dreigt een maand te worden met een meer dan gemiddelde neerslagsom.

 

 

 

Zondag kan het enige tijd flink sneeuwen. Maar dit neerslagfront vormt de begrenzing van zachte lucht vanuit het zuidwesten, waardoor de sneeuw in de loop van de dag overgaat in regen.

Winter zet niet door

Ook de dagen daarna zet de winter niet door. Maar wisselvallig blijft het zeker wel. Eind volgende week verschijnt er waarschijnlijk een omvangrijk hogedrukgebied in Zuid-Europa op de kaarten. Bij deze  luchtdrukverdeling is in deze tijd van het jaar de kans op mist en nachtvorst groot in de Lage Landen.

Kletsnatte klei

Met name in het Noorden en Westen van Nederland is de herfst ook nat tot kletsnat verlopen. Terwijl de zandgronden in Zuid-Nederland, die van nature veel draagkrachtiger zijn, veel minder neerslag te verwerken kregen. In Noord- Nederland was mei de laatste maand die droger dan gemiddeld verliep.

Drainage controleren

Gezien de neerslagverwachting en de verzadiging van landbouwgrond is het een geschikt moment om de waterafvoer in drainagebuizen te controleren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.