Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Beregenen, Gras, Herfst, Hittestress, Hooi, Najaarsgras, Nazomer, Oogst

All time record: eerste landelijke september hittegolf ooit een feit

Met vijf dagrecords op rij voor de maximumtemperatuur was deze hittegolf al uitgegroeid tot mythische proporties, maar nu is de eerste officiële landelijke september hittegolf ooit gemeten.

Rond 14 uur registreerde het weerstation van het KNMI in de Bilt de 30 graden C, waarmee aan de definitie van officiële hittegolf is voldaan. 3 dagen meer dan 25 graden C en 2 met 30 of meer. Dat is in september in Nederland nog nooit eerder gemeten.

Opwarming aarde

Nu de hittegolf officiële records heeft verbroken, kan opnieuw de vraag worden gesteld hoe snel de aarde opwarmt. Het is immers nog maar 5 jaar geleden dat het absolute maximumtemperatuur record met enkele graden C tegelijk naar boven werd bijgesteld. Nu geldt dat dus ook voor tropenhitte in de herfst. Want daar komt het feitelijk op neer. De vorige regionale hittegolven die in september werden gemeten verbleken bij de zonkracht van deze hittegolf.

Licht wisselvallig

Sinds 1 september is officieel de meteorologische herfst van kracht. Die is echter nog ver weg. Al verdwijnt de tropenhitte de komende dagen geleidelijk. Morgen wordt de 30 graden C al niet meer bereikt en de dagen daarna zorgen (onweers) buien voor verdere afkoeling. Het wordt licht wisselvallig zomerweer, in de herfst.