Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Beregenen, Hittestress, Mais, Oogst, Watertekort

Aanhoudend zomerweer versnelt afrijping mais

Grote kans dat snijmais op verdroogde niet beregende zandgronden nog in augustus oogstrijp wordt. Zicht op regen van betekenis is er deze maand namelijk niet meer.

De eerste (noodrijpe) snijmais is al gehakseld en teeltadviseurs waarschuwen dat het drogestofpercentage de komende weken snel kan oplopen. Veel sneller dan halverwege september. Op verdroogde zandgronden wordt her en der al 35 procent drogestof gemeld. Ook het optimale drogestofpercentage van 60 procent in de kolf wordt de komende week op steeds meer plaatsen gehaald.

Af en toe een buitje voor het stof

Weliswaar is de kans op een nieuwe hittegolf met een serie tropische dagen in het laatste deel van augustus de laatste dagen kleiner geworden, maar een maximumtemperatuur van 25 ° C en meer blijft de komende week in het binnenland eerder regelmaat dan uitzondering. Bovendien krijgt de zon volop kansen om de afrijping te versnellen, al drijven er ook van tijd tot tijd wolkenvelden over. Net als de afgelopen dagen kan er de eerstkomende dagen een bui vallen, maar veel heeft dit niet te betekenen. De stroming blijft traag, uit zuidwestelijke richting en dus vochtig.

Kusteffect

Juist in de meest verdroogde zandgebieden in het binnenland heeft het de afgelopen week bovendien ook niet veel geregend, in tegenstelling tot de kustgebieden waar plaatselijk tot wel 50 mm regen viel. Regionaal nadert het neerslagtekort in het binnenland een omvang die vergelijkbaar is met 2018 en 1976.