Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Aanhoudend wisselvallig en groeizaam

Hollands zomerweer deze week

Het blijft onveranderd wisselvallig, groeizaam en geen dag gegarandeerd helemaal droog, de komende dagen. Maar de kans op zware stormbuien is kleiner dan vorige week.

Door het wisselvallige karakter is het lastig plannen. Het weerbericht biedt in de droge delen van Nederland, met name in het (noord) oosten, geen garantie dat de beregeningsinstallatie uit kan. Maar het biedt ook geen zekerheid dat er droog ingekuild kan worden deze week. Ee duidelijke rug van hogedruk die tussen de buiige perioden door de gelegenheid geeft om een eendagskuil te maken komt er niet in de verwachting voor.

Gemiddelde temperatuur

Groeizaam is het wel, mits gebrek aan bodemvocht de gewasgroei niet afremt. Want de temperaturen schommelen rond het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. In het begin van de zomer betekent dat etmaalgemiddelden van boven de 15 gr C. Dichtbij zee koeler, in het (noord) oosten het warmst. Vandaag kan het langs de oostgrens weer 25 gr C worden. Hoe warmer het wordt, hoe groter de kans op pittige onweersbuien, zij het niet zo hevig en omvangrijk als vorige week.

Noord-zuid scheidslijn

De noord-zuid georiënteerde scheidslijn tussen de warme lucht boven Midden-Europa en de koelere vochtige zeelucht boven de westrand van Europa ligt steeds dicht bij ons in de buurt. In Oost-Duitsland wordt het ook deze week meerdere dagen tropisch warm. Deze warmte heeft de neiging onze kant op te komen. Maar de luchtstroming blijft zuidelijk, terwijl aan de grond de wind van dag tot dag alle kanten opdraait. Hard waait het zeker niet, zoals afgelopen zaterdag.

Grote onzekerheid

De neerslagkansen zijn met name vandaag, op woensdag, vrijdag en zaterdag groot, waarbij een mogelijk onweersachtig karakter uitschieters in de hoeveelheid neerslag kan opleveren. Maar de onzekerheid in de verwachting is ook groot. Dat geldt zeker ook voor de berekeningen op langere termijn na volgend weekend, die een trend naar minder wisselvallig en warmer weer laat zien.