Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, granen, onweer, Wateroverlast, Zaaiklaar maken

Aanhoudend barstens veel buien en perioden met regen

Berekening neerslag t/m 2 aug (Bron: ECMWF)

Vrijwel zeker valt er tot en met volgende week woensdag 2 augustus in heel Nederland minstens 50 mm regen. Als er 100 mm valt, is dat ook geen verrassing. De graanoogst komt in de knel, zeker op kleigronden.

Is er dan helemaal geen zicht op enige weersverbetering op langere termijn? Jawel, mogelijk dat de bijna op hol geslagen depressietrein vanaf de Atlantische Oceaan eind volgende week vaart gaat minderen. Maar zeker is dat allerminst.

Kletsnatte juli

Bovendien zal het op kleigronden tijd kosten voordat het kletsnat geworden land weer begaanbaar en bewerkbaar is. Want de julimaand die bijna achter ons ligt heeft op de Noordelijke klei meer dan 100 mm regen gebracht. Uitgezonderd de Zuidwestelijke kleiregio is er nergens in Nederland minder regen gevallen dan gemiddeld in juli, tot nu toe.  Van het ene (droge juni) uiterste dus in het andere. De weersextremen worden groter, blijkt eens te meer. Daarover is vrijwel iedereen het eens.

Stikstof uit de lucht

De aanhoudende afwisselingen van buien en perioden met regen gaat ook nog eens gepaard met veel en soms zwaar onweer. Zo langzamerhand wordt de serie onweersdagen ook uitzonderlijk groot. Het is in ieder geval lang geleden dat het een zomer zoveel onweerde. In augustus 2006 onweerde het in De Bilt op 18 dagen. Gegevens over het aantal dagen met onweer zeggen echter weinig over de werkelijke activiteit. De ene onweersbui levert veel meer bliksems op dan de andere. En stikstofneerslag!

Het is dan ook heel moeilijk in te schatten hoeveel kilo stikstof er door onweersbuien per hectare neerslaat. Feit is dat het gebeurt, maar er is over dit fenomeen relatief weinig bekend. Het betreft dezelfde chemische verbinding als de stikstof afkomstig van uitlaatgassen door verbranding van benzine en diesel: NO2.

Minder koel

Om je een beetje aan op te warmen bij dit bar en boze weer:  als morgen en vrijdag een uitgestrekt regengebied richting Duitsland trekt is het nog kil, maar daarna laten we een periode van koel weer achter ons. Dan loopt de temperatuur geleidelijk op naar gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar tussen de 20 en 25 °C.