Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais, Zomer

Aan de kook geraakte atmosfeer koelt de komende dagen ver af

Na een nieuwe avond en nacht met onweersbuien komt de atmosfeer de komende dagen geleidelijk tot bedaren en breekt een koele periode aan om op adem te komen.

Bovendien is er begin volgende week waarschijnlijk in grote delen van Nederland voldoende regen gevallen voor een groeizaam vervolg van de zomer.  Richting het einde van de volgende week kan de neerslaghoeveelheid met name in Zuidoost-Nederland oplopen tot 50-70mm .

Kookpunt gisteren en vandaag

Ondertussen is de uitwerking van de gisteren (vrijdag 18 juni) aan de kook geraakte atmosfeer plaatselijk zeer indrukwekkend. Meer dan 100 mm regen aan de Noord-Hollandse westkust en zware stormschade in Leersum (Utr.) en het weidegebied in het noordelijkste puntje van Gelderland, net onder Zwolle.  

Zo heftig als gisteravond  wordt het de komende dagen niet meer. Al is het ook vanavond en vannacht nog uitkijken voor hevige windstoten en plaatselijke wateroverlast. Het is niet met zekerheid in te schatten welke regio’s de zwaarste buien voor de kiezen krijgen. Gistermiddag-en avond ging het vooral boven de grote rivieren plaatselijk heftig te keer. Vanavond krijgt het zuidoosten waarschijnlijk de zwaarste buien te verduren. Boven de grote rivieren zwakt de heftigheid van de buien vermoedelijk af.

Veel regen in Frankrijk

Vervolgens breekt een periode van afkoeling aan, niet alleen lang de kust maar ook langs de Duitse grens. Al duurt het mogelijk nog tot dinsdag voordat de koele lucht van zee, met middagtemperaturen onder de 20 ⁰ C, ook diep in het binnenland is doorgedrongen. Geleidelijk nemen de dagelijkse neerslagkansen en hoeveelheden af, met name in de kustgebieden.

In Zuid-Nederland is de kans aanwezig dat het een ronduit wisselvallige week wordt. Boven Frankrijk domineren de komende dagen namelijk regenrijke lagedrukgebieden. Aan de noordzijde hiervan kan het ook langs de zuidgrens in Nederland de komende week kletsnat worden.