Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

50 mm regen in 14 dagen

Vooral de eerstkomende dagen is het ronduit regenachtig.

Wie de eerste snee gras nog niet ingekuild heeft, zal moeite moeten doen om 48 uur aangesloten droog inkuilweer te vinden, de komende 14 dagen. Maar een kniesoor die daarop let, want de grote voorjaarsdroogte is voorbij en het groeiseizoen kan losbarsten.

In 14 dagen tijd gaat er gemiddeld 50 mm neerslag vallen in heel Nederland, berekent het KNMI. Tot en met aanstaande zaterdag reikt de teller tot 20 mm in de regenmeter. Vooral de eerstkomende dagen zijn ronduit regenachtig en enigszins herfstachtig, met weinig zonuren en hooguit een graad of 15 in de middag. Overigens is het ’s nachts ook zeker niet koud.

Westelijke wisselvallige stroming

Ronduit groeizaam weer, op een moment dat de droogte, zeker op de zandgronden, begon toe te slaan. Na komend weekend lijkt de wisselvalligheid enigszins af te nemen. Maar in de wisselvallige westelijke stroming is weinig zeker, wat de weersverwachting voor de langere termijn betreft. Behalve dat er tenminste 25 mm regen en misschien wel 75 mm in 14 dagen tijd in het vat zit (betrouwbaarheid KNMI berekening 90%, zie grafiek) en dat de temperatuur rond de gemiddeldes voor de tijd van het jaar zal schommelen, zonder nachtvorst en zonder hete dagen.