Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Beregenen, Gras, Herfst, Korrelmais, Najaarsgras, Nazomer, Snijmais

2023 hard op weg warmste jaar ooit gemeten te worden

Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 12,70° C, sinds 1 januari  tot en met vandaag  7 oktober, is 2023 hard op weg het warmste jaar ooit gemeten te worden. De zomer in de herfst weet namelijk van geen wijken. Ook de eerstkomende dagen blijft het zomers.

Pas eind volgende week zakt de temperatuur naar normale waarden voor de tijd van het jaar, rond de 15°C maximaal. Tot die tijd kan de maximumtemperatuur dagelijks de lijn van de dagrecords aantikken of passeren, te beginnen met vandaag.

Kletsnatte donderdag

Vandaag is de kans groot dat het dagrecord van 22,4 °C (1921) in de Bilt verbroken wordt. Zeker in het zuidwesten is het vrijwel zeker dat de maximumtemperatuur de 23° C gaat halen. Morgen is het tijdelijk iets minder warm, maar de dagen daarna worden twintigers weer normaal.

Tot midden volgende week een stevig koufront een einde maakt aan de zomer in de herfst. Komende donderdag wordt vrijwel zeker een kletsnatte dag, met mogelijk tientallen millimeters regen in het hele land.

Serie extreem warme jaren

Dan is het medio oktober en staat ook deze maand in de boeken als een maand die het in zich heeft de warmste ooit gemeten te worden, of tenminste een topnotering in de lijst van warmste maanden ooit gemeten. Net als september en juni. Dat alles bij elkaar opgeteld maakt van 2023 ook bijna het warmste jaar ooit gemeten.

Alleen de jaren 2020 en 2014 waren nog een fractie warmer. Wereldwijd is het notabene het vijfde jaar op rij extreem warm meldt klimaatinstituut Copernicus

Lees ook de boerenweercolumn op de websites van Agrio Uitgeverij, iedere woensdag.