Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Europa, Maandprognose, Storm, Wateroverlast

 2023 hard op weg het natste én  warmste jaar ooit gemeten te worden

Het weerjaar 2023 dendert de komende week in volle vaart naar de finish: het natste én warmste jaar ooit gemeten. Eind deze week wordt het dagenlang stormachtig, ook diep in het binnenland.

Tot en met Nieuwjaar berekent het KNMI een neerslagtotaal van 70 mm, in de Bilt. Bovenop de 60 mm die er tot nu toe deze maand al gevallen is.

Millimeterwerk

Samen met 1998 wedijvert 2023 in de Bilt om de koppositie op de lijst van natste jaren ooit gemeten, maar op veel andere plaatsen heeft dit jaar 1998 al overtroffen. Bovendien zorgt het grauwe maar milde weer van dit moment er wellicht ook voor dat 2023 op veel plaatsen niet alleen het natste ooit gemeten wordt, maar ook het warmste. Nu is dat nog het jaar 2014, maar het scheelt slechts een paarhonderdste graad. Tot en met 16 december bedroeg de gemiddelde etmaaltemperatuur 11,94 ˚  C in 2014, en dit jaar 11,90 ° C.

Geen witte Kerst

Alleen als de Kerst dit jaar kouder verloopt dan tot nu toe de inschatting is, passeert 2023 het jaar 2014 niet. Het temperatuur niveau vanaf komend weekend is  nog niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen dat de aanvoer van koude maritiem polaire lucht met een straffe noordwestelijke stroming tot wat natte sneeuw (flatsen) leidt. Maar in geen enkele berekening komt een scenario voor zoals in de eerste week van december, toen het met name in Noord-Nederland dagenlang wit was.

Stormachtig dagenlang

De straffe noordwestelijke stroming die gaandeweg de week aanzwelt, heeft wel de potentie om voor overlast te gaan zorgen. In de meeste berekeningen blijft het echter bij een stormachtige windkracht tot maximaal even windkracht 9 (officiële storm) , langs de noordwest kust. Het zwaartepunt van het stormveld, behorend bij een diepe depressie die richting Rusland trekt vlak voor Kerst, ligt boven Denemarken.

Lente gevoel

In ieder geval is het dan heel ander weer dan op dit moment. Schijnt de zon vandaag en/of morgen een paar uur midden overdag, dan voelt het lenteachtig aan. De kans daarop is het grootst in Zuidwest-Nederland.