Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

14 dagen lang weinig neerslag

Morgenmiddag-en avond kunnen er in het oosten en zuidoosten buien vallen

Terwijl delen van Drenthe en Zuid-Groningen nog te kampen hebben met wateroverlast, moet de rest van agrarisch Nederland rekening gaan houden met droogte. De komende 14 dagen berekent het KNMI heel weinig neerslag.

In het oosten en zuidoosten kunnen morgenmiddag (onweers) buien vallen, maar daarna is in de verste verte geen neerslag van betekenis te zien op de weerkaarten. Met name op zandgronden in Oost-Nederland neemt het neerslagtekort snel toe. Klik hier om de droogste en natste plaatsen te bekijken. Vergeleken met de droogste jaren is de prognose van het oplopende neerslagtekort nog te overzien.

Weidegang weer

De droogte die in het verschiet ligt heeft te maken met hogedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan richting Scandinavië trekken en daardoor ook in de Benelux lagedrukgebieden op afstand houden. De stroming is overwegend noordelijk, waardoor het niet direct zomers warm en benauwd weer wordt. Aanvankelijk is het zelfs een paar dagen koel weer. Prima weer om koeien te weiden en mechanische onkruidbestrijding in mais toe te passen.