Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Kwakkelwinterweer, Maandprognose, Sneeuw, Wateroverlast

10 procent kans op ouderwetse winter maar grote kans op nog veel meer neerslag

In tegenstelling tot wat de kaarten in het midden van de afgelopen week veronderstelden dreigt er nu toch weer veel regen te gaan vallen. Vooral a.s maandag. De winterverwachting ziet er wat de neerslaghoeveelheden betreft evenmin geruststellend uit.

De verzamelde meteorologen die in verenigingsverband vandaag vergaderden, concluderen namelijk dat de kans op een zachte natte winter groot is. Daarentegen is de kans op een ouderwetse winter met wekenlang ijsdagen en schaatsijs maar 10 procent.

Warme Oostzee

Zelfs als de wind uit het noordoosten waait en je denkt dat het echt streng gaat vriezen, tempert het warme zeewater van de Oostzee de kou. Dat gebeurde namelijk ook in februari 2021, de laatste keer dat het een week lang dag en nacht bleef vriezen in het binnenland. Het relatief warme Oostzee water zorgde voor bewolking, waardoor het ’s nachts veel minder hard vroor dan was berekend.

Matige vorst kan een keertje locaal

De komende week komt er sowieso geen streng vriezend weer. Een beetje winters wordt het zeer waarschijnlijk wel. De eerste natte sneeuw is gisteren al gevallen, en dat gaat op maandag en later in de komende week waarschijnlijk opnieuw gebeuren. Klaart het onverhoopt in een nacht een keer langdurig op, en valt de wind weg, dan kan het diep in het binnenland een keer matig vriezen.

Energierekening

Maar op de langere termijn lijkt de temperatuur weer de weg richting het gemiddelde voor de tijd van het jaar te kiezen. Gemiddelden van 5-6 ˚  C dag en nacht bij elkaar opgeteld zijn tegenwoordig heel normaal. Een geruststellende gedachte met het oog op de energierekening, maar de bijbehorende westcirculatie brengt vaak ook veel regen met zich mee. En het is al zo extreem nat.