Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras

10-30mm regen op komst voor verdroogde zandgebieden

In Zuidwest Nederland viel sinds gistermiddag op enkele plaatsen zelfs meer dan 50 mm regen. Of de komende 24 uur ook op de verdroogde zandgronden in Zuid-en Oost Nederland zoveel regen valt is de vraag, maar zeker is wel dat de teller overal de dubbele cijfers gaat bereiken.

Een complex lagedrukgebied boven West-Europa zorgt namelijk voor een chaotische weersituatie. Een aanhoudende stroom buienlijnen, afgewisseld door aaneengesloten regengebieden, cirkelt rond de kern van omvangrijke lagedrukgebieden. Dat begon gisteren met stormwind en veel neerslag in met name Zuidwest Nederland. Vandaag en morgen blijft dit proces doorgaan. In de kern van de lagedrukgebieden kan het ook af en toe de zon schijnen en de wind helemaal wegvallen. Bekijk hier de radarbeelden van de luchtstroming rond de depressiekern.

Grote verschillen in neerslagtekort

Enkele tientallen millimeters regen zou de grasgroei in de verdroogde zandgebieden weer op gang kunnen brengen. Op verschillende plaatsen  in Noord-Limburg en de Achterhoek is het neerslagtekort opgelopen tot bijna 400 mm, gedurende het groeiseizoen. Dat is vergelijkbaar met de  recordjaren 2018 en 1976. Het contrast met de kustgebieden is groot, net als vorig jaar. Ook deze maand weer. Tot nu toe viel er langs de kust in september op veel plaatsen al 40-60mm regen, terwijl de teller langs de Duitse grens in de verdroogde zandgebieden niet verder reikte dan 20-30mm. In de kustgebieden is 50-100 kg ds gras per hectare per dag aan bijgroei mogelijk.  Bekijk hier de actuele neerslaggegevens.

Langdurige regen uit het oosten

Dit weekend maakt hoogstwaarschijnlijk een eind aan het alsmaar oplopende neerslagtekort in de verdroogde zandgebieden. Want komend etmaal komt de regen niet uit het westen, maar uit het oosten. Vandaag, zaterdag 26 september, is de stroming eerst overwegend noordelijk. Overdag zijn er wat opklaringen, in namiddag en avond passeert van het noorden uit een zone met regen en buien. Maar later op de avond gaat het van het oosten uit regenen. De maxima liggen rond 16 °C. In de nacht naar zondag trekt een lagedrukgebied van het noordoosten uit over Nederland. Zondagochtend regent het in het zuiden nog, daarna komen er in het oosten en zuiden wat opklaringen, in het westen blijft het bewolkt. De maxima liggen rond 17 °C.

Herhaling eind volgende week?

Ook maandag kunnen de restanten van het omvangrijke depressiesysteem nog voor een beetje regen zorgen. Daarna wordt het een paar dagen overwegend droog en rustig weer met niet veel wind en af en toe zon, onder invloed van een zwakke rug van hoge druk. Maar richting het eind van de komende week zou het weersverloop van de afgelopen dagen zich wel eens kunnen herhalen, aangezien er een nieuw omvangrijk depressiesysteem klaarligt om de oversteek over de Atlantische Oceaan te maken. Ook na het volgende weekend houdt het wisselvallige weer aan, is de verwachting.