Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Beregenen, Eerste snee gras, Kunstmest strooien, Mestuitrijden, Weidegang

1 april valt er misschien wel 20-30 mm (winterse) neerslag

Nee, het is geen 1 april grap. Het Amerikaanse GFS weermodel berekent voor vrijdag 1 april in de hele Benelux regen van betekenis.

Mogelijk valt er op een enkele plaats in Zuid-Nederland wel 30 mm neerslag, zodra de aprilmaand begint. Misschien in de vorm van natte sneeuw, vooral in Limburg. In de Belgische Ardennen kan de sneeuw zelfs blijven liggen.

In ieder geval veel kouder overdag

Maar deze verwachting is nog allerminst zeker, bijna een week vooruit. Het Europese ECMWF model, waar het KNMI haar weersverwachting op baseert, rekent alleen met een overgang van het huidige stralend zonnige en kurkdroge weertype naar een koude noordelijke stroming, met een klein beetje buiige winterse neerslag. Geen grote hoeveelheden. Tot en met 10 april in totaal 20 mm.

Lente niet in hoogste versnelling

De regen is in ieder geval hard nodig om de gras-en gewasgroei op gang te brengen. Want de toplaag van de bodem is langzamerhand uitgedroogd, al is de vochtvoorziening op een paar centimeter diepte nog voldoende. Februari was immers een recordnatte maand. Er volgde een serie zware vorstnachten die een extreem vroeg losbarstend groeiseizoen tegenhield, en nu lijkt de uitgedroogde toplaag een al te uitbundig vervolg van het vroege voorjaar tegen te gaan.

Tijdelijke dip of weer een koude april?

Ook al valt er eind volgende week voldoende neerslag van betekenis, dan nog schakelt de lente niet meteen naar de hoogste versnelling. Al is het op dit moment nog ongewis wat de temperatuur op langere termijn gaat doen. Wordt begin april net als vorig jaar veel te koud voor de tijd van het jaar, of blijft het bij een tijdelijke dip in de eerste dagen van april? Dat is op dit moment nog niet met enige waarschijnlijkheid goed in te schatten.

Daarentegen is het zonneklaar dat er gaandeweg de volgende week een eind komt aan een extreem lange droge en recordzonnige periode.