Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Europa

Het wordt zo koud dat de mest op roosters kan bevriezen

Laat de mestrobot extra bewegen, om bevriezende mest te voorkomen.

Vijf ijsdagen op rij dreigen voor Noord-en Oost Nederland, de komende week. Dat is voor deze tijd van het jaar zeer uitzonderlijk. In combinatie met de stevige noordoostenwind, waardoor de extreme kou mogelijk wordt gemaakt, kan de mest op de roosters in de stallen gaan bevriezen. Zeker als het ’s nachts streng vriest. Laat daarom de mestrobot extra meters maken, luidt het advies van Lely melkwinning.

De weerkaarten tot enkele weken vooruit wijzen op aanhoudend winters weer, tot diep in maart. De kou wordt vanaf eind volgende week waarschijnlijk slechts heel geleidelijk verdreven, mogelijk gepaard gaand met (veel) winterse neerslag. Pas na een dag of zeven in maart, verdwijnt de vorst overdag helemaal uit het land. De langdurige kou kan diep de stallen binnendringen en een uitputtend effect hebben.

Hieronder tips en adviezen van Lely om problemen te voorkomen:

  • Als u verwarmingstoestellen in uw melkstal/ robotgebied gebruikt, probeer en test ze van tevoren.
  • Als uw tanklokaal / robotruimte gevoelig is voor koude luchtstroming, moet u goed nadenken over hoe u dit kunt stoppen en welke materialen u mogelijk nodig hebt. Koop deze materialen van tevoren.
  • Controleer / kalibreer het juiste aandeel water / chemicaliën voor reiniging van de melkleidingen.
  • Als u een zogenaamd ‘verwarmingslint’ voor uw watertoevoer gebruikt, controleer dan de functie ervan. Als u uw waterleidingen hebt geïsoleerd, controleer dan de isolatie visueel.
  • Als u een ketel gebruikt voor het verwarmen van uw water (Kalm / Astronaut), controleer dan of de ketel goed werkt en de gewenste temperatuur bereikt.
  • Stel uzelf de vraag of het voetbadbeheer moet worden aangepast aan de wintertijd. Heb ik een voetbad zo regelmatig nodig als in de zomer? Wil ik een voetbad bij vrieskou?
  • Zorg voor een goede zoutvoorraad  voor het strooien op het erf en vloeren, met name roostervloeren.

Extra aandacht voor kalveren

Naast mechanische zaken, zou u moeten overwegen om uw management aan te passen aan de weersomstandigheden. Kalveren hebben bijvoorbeeld meer energie nodig om hun lichaamstemperatuur te behouden. Geef het kalf daarom zo snel mogelijk colostrum en installeer zonodig een warmtelamp om de vacht droog te maken. Bovendien moet het ‘beddegoed’ schoon en droog zijn. Een eenvoudige manier om dit te testen, is door gedurende 3 minuten te knielen. Als je knieën nog steeds droog en warm zijn, blijft je kalf ook droog en warm. Kalveren niet blootstellen aan koude wind of tocht.

Jonge kalveren hebben een relatief groot lichaamsoppervlak in vergelijking met hun spierweefsel. Dit betekent dat ze snel warmte verliezen. De kalveren hebben hun pensfunctie nog niet ontwikkeld en alle energie moet afkomstig zijn van de warme melk via de lebmaag. Wanneer kalveren slechts twee keer per dag worden gevoed, wordt hun lichaamstemperatuur te laag 6 – 12 uur na de voeding. Voer ze daarom 3 x per dag.

Extra aandacht voor water en zieke koeien

Grote waterreservoirs tussen de kuddes bevriezen niet zo snel als individuele waterbakken van gescheiden / zieke koeien. Maak extra rondes om te voorkomen dat waterbakken bevriezen.

Besteed extra aandacht aan zieke koeien die liggen, omdat hun lichaamstemperatuur gemakkelijker zal dalen. Een koedeken kan dit helpen voorkomen en het herstel van de specifieke koe stimuleren.

Koeien of kalveren gehuisvest op stro of een compostbedding hebben mogelijk wat extra droog materiaal nodig om vocht op de toplaag te voorkomen.

Bevroren voer

Volwassen koeien zijn redelijk goed bestand tegen koude omstandigheden. Zorg ervoor dat er onbeperkt voer beschikbaar is. Tijdens lange periodes van lage temperaturen kan het voer dat buiten wordt opgeslagen, bevriezen. Bevroren voer is niet alleen moeilijk te mengen, maar wanneer koeien er teveel van vreten, raakt hun pensfunctie van streek.

Neem maatregelen om bevroren grond op kuilvoeropslag goed te kunnen verwijderen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.